Levér et brag af en konfirmationstale: Vi guider dig til en god konfirmationstale
En konfirmation er en stor dag for både konfirmanden selv og den øvrige familie. Uanset om man er meget troende eller ej, så er en konfirmation en festlig dag, hvor man sætter konfirmanden i centrum, spiser god mad, bruger uforstyrret tid med hinanden og er i festligt lag. Der er mange dele omkring en konfirmation, som skal arrangeres og planlægges på forhånd, og ofte vil både konfirmanden og gæsterne bruge en del tid på at forberede sig til den store dag.
En af de centrale ting omkring en konfirmation er konfirmationstalerne. Til en konfirmation er det ofte både konfirmanden selv, men også en række centrale gæster, der holder en konfirmationstale. For nogle kan det være en meget grænseoverskridende ting at skulle holde en tale foran en større forsamling, mens det for andre ikke er forbundet med det store besvær.
Ligegyldigt om du tilhører den ene eller den anden gruppe, vælger de fleste alligevel at tage mod til sig og kaste sig ud i at sige et par bevingede ord til konfirmanden. Det betyder ofte meget for konfirmanden, at en række af de centrale mennesker i vedkommendes liv rejser sig op og holder en tale, og derfor vil en tale som oftest blive værdsat meget.
Uanset om du er den store taler, som trives fint med at holde en konfirmationstale, eller om du er lidt mere på usikker grund, så har vi her på siden samlet en masse inspiration til, hvordan du kan holde en god konfirmationstale.
Tale til konfirmation: Få tips til en god konfirmationstale
Hvordan skriver man en konfirmationstale? Svaret herpå er ikke entydigt, og det afhænger i høj grad af, hvem du selv er, hvem konfirmanden er, hvilken relation du har til konfirmanden, og hvilken type konfirmationsfest du skal deltage i. Konfirmationstaler er forskellige, og der findes derfor heller ikke en specifik skabelon eller formel for, hvordan du helt præcist skal gøre det. Alligevel er der dog selvfølgelig en række gode tips og tricks, og dem har vi samlet her.
En god tale tager altid afsæt i de forhold, der er på spil, så talen passer til den konkrete situation. I det følgende kan du læse vores bud på, hvordan du kan holde både en kærlig og en sjov konfirmationstale, hvordan du kan lave et festlig Tip en 13’er-indslag, og hvordan du som konfirmand kan holde en god tale.
Når det kommer til konfirmationstaler, er der også spørgsmålet om, hvornår man kan og må holde den. Oftest vil det være konfirmanden, der siger noget først, og derefter den ene af eller begge forældre. Derefter er rækkefølgen mere fri, og den afhænger af, hvor mange og hvem der ønsker at sige noget.
Der er også forskel på rækkefølgen alt efter, hvilken type arrangement konfirmationen er. Om det er en brunch, et frokostbord, en buffet eller en menu med flere retter, en formel eller mere uformel fest, har meget at sige i forhold til, hvordan man skal bære sig ad, når man ønsker at holde en tale. Sørg for, at din tale og den måde, du bærer dig ad med den, hænger sammen med det arrangement, som du er inviteret til.
Inspiration til konfirmationstale: En kærlig konfirmationstale
En kærlig konfirmationstale kan både være let og svær at skrive. Ofte kan det faktisk være nemmere at skrive en sjov konfirmationstale, da der er lidt mindre på spil, end der er i en kærlig konfirmationstale. En kærlig konfirmationstale kan nemlig let give en lille tåre i øjenkrogen, og det kan både være svært helt at udtrykke sig, når man skriver talen, og endnu sværere at fremføre den.
En kærlig konfirmationstale er dog både skøn og velment, og derfor må du endelig ikke afholde dig fra at skrive en kærlig konfirmationstale, hvis du har lyst til det. Vi guider dig her til, hvordan du kan bære dig ad, uanset om du skal skrive en kærlig konfirmationstale til din bror, søster, søn eller datter.
En god tale er som hovedregel bygget op om en tydelig indledning, midte og slutning. Det skaber en rød tråd og sikrer, at du ikke kommer til at gentage dig selv eller snakke i cirkler.
Sørg for at indlede med at ønske konfirmanden tillykke med konfirmationen, og fortæl så, hvad du vil have ud af din tale. Vil du for eksempel bruge talen på at fortælle konfirmanden, hvor taknemmelig du er for vedkommende? Når du har gjort dit formål klart, er det oftere nemmere at skrive talen, og det skaber også en rød tråd i talen for gæsterne, som lytter. Derfor kan du sagtens sige dit formål højt, når du leverer din tale.
Midten af talen kan du bruge på at udfolde dit formål. Tag udgangspunkt i konfirmanden, når du holder en konfirmationstale til din søn, datter, søster eller bror. Du kender vedkommende særdeles godt, og derfor har du også en naturlig fornemmelse af, hvad der passer ind og ej. Brug midten på at fortælle konfirmanden anekdoter, der synliggør situationer, hvor du har følt dig særligt taknemmelig for vedkommende, hvis det er dit formål med talen.
Slut af ved at sige, at du glæder dig til al den tid, som I skal tilbringe sammen i fremtiden, og udbring en skål for konfirmanden.
Inspiration til konfirmationstale: En sjov konfirmationstale
En sjov konfirmationstale er både dejlig og festlig til en konfirmation. En sjov konfirmationstale kan tage udgangspunkt i sjove og lidt pinlige anekdoter fra konfirmandens liv eller sjove ting, som I har oplevet sammen. Husk, at anekdoterne gerne må drille konfirmanden, men ikke skal være så pinlige, at det bliver træls og ydmygende for konfirmanden. Konfirmationen er konfirmandens dag, og derfor skal især konfirmanden synes, at din tale er netop sjov. Ellers har det ingen værdi.
Anekdoter fra konfirmandens barndom er ofte sjove. Børn siger og gør mange sjove ting, og ofte vil sådanne anekdoter også smelte hjerter hos det meste af den øvrige del af konfirmandens familie. En tale er et oplagt sted at være lidt sentimental og nostalgisk, men det kan sagtens gøres på en sjov og humoristisk måde. Mange af de ting, man siger og gør som barn, får man et andet perspektiv på, når man bliver ældre. Derfor vil mange konfirmander også opleve det som sjovt.
Hvis du skal skrive en sjov konfirmationstale, skal du særligt huske at levere den rigtigt. Det kan i sig selv være nemt nok at få formuleret en sjov tale på papiret, men hvis ikke den bliver leveret med det rigtige overskud, den rigtige entusiasme og selvsikkerhed, er der stor risiko for, at talen måske vil falde lidt igennem.
Du kan med fordel øve din tale foran din partner, dine børn, en god kollega eller en ven og bede dem om at give deres ærlige mening. Måske er det blot få ting eller formuleringer, der skal justeres, for at konfirmationstalen sidder lige i skabet. Hvis du skal holde en sjov tale, er det også vigtigt, at du føler dig hjemme i talen og kan levere den nogenlunde frit, uden at du skal støtte dig en hel masse til dit talepapir. Sørg derfor for at få indøvet talen eller pointerne grundigt.
Hvis du ønsker at bidrage med et sjovt indslag, men ikke er helt tryg i at skulle levere en sjov tale, kan du i stedet nøjes med at holde en kortere, kærlig og nede på jorden-tale, og så kan du supplere med et sjovt indslag i form af en Tip en 13’er.
Inspiration til konfirmationstale: Tip en 13’er om konfirmation og konfirmanden
Hvis ikke du bryder dig særligt meget om at skulle holde en tale, kan en Tip en 13’er om konfirmation og konfirmanden være en oplagt idé. Med en Tip en 13’er skal du nemlig blot indledningsvist forklare præmisserne for quizzen og tankerne bag, og så klarer gæsterne selv i høj grad resten af underholdningen. Foruden præsentationen kræver indslaget nemlig blot, at du til sidst gennemgår de rigtige svar og får rundet quizzen af. Eventuelt med en præmie til vinderen.
For nogle kan det virke nemmere og mere let at gå til en Tip en 13’er end at skulle kaste sig ud i en lang monolog af en tale med massevis af anekdoter og fuldt spotlight. Med en Tip en 13’er kan du også sagtens indirekte fortælle sjove anekdoter. Spørgsmålene vil nemlig som oftest sætte gang i snakken ved bordene, og nogle vil måske efterspørge historien, der ligger bag spørgsmålene hos dig eller konfirmanden.
Tip en 13’er er som oftest et rigtig sjovt indslag til en konfirmation, hvor man kan drille konfirmanden lidt på en kærlig måde og mindes nogle af de sjove ting, man sammen har oplevet. Derfor kan du også sagtens kaste dig ud i en Tip en 13’er, selvom du egentlig trives fint med at skulle holde en tale uden. De fleste konfirmander og gæster synes nemlig, at det er fedt, at der bliver sat lidt gang i festen, og at der kommer et afbræk fra al maden og snakken om bordene.
Når du skal lave en Tip en 13’er, skal du selvfølgelig finde på 13 spørgsmål eller udsagn samt nogle svarkategorier. Du kan enten vælge at lave quizzen sådan, at gæsterne skal svare enten sandt eller falsk til 13 udsagn om konfirmanden, eller du kan vælge at stille deciderede spørgsmål og derefter lave to eller tre svarkategorier, som gæsterne kan vælge imellem. Vi har lavet eksempler på spørgsmål til Tip en 13’er herunder:
- Hvilken dato blev Jakob døbt?
Svarmuligheder: 1) 12. november 2005 2) 12. december 2005 3) 12. januar 2005
- Hvilken bamse sov Jakob altid med, da han var lille?
Svarmuligheder: 1) Tigerdyret 2) Kaj fra Kaj & Andrea 3) Bamse fra Bamse og Kylling
- Jakob gik til synkronsvømning som dreng?
Svarmuligheder: 1) Sandt 2) Falsk
- Hvad skete der den dag, hvor Jakob brækkede armen?
Svarmuligheder: 1) Han faldt over hunden 2) Han faldt i poolen 3) Han gled i en agurk som hans lillebror havde smidt på gulvet
Du kan lave din Tip en 13’er i Word ved at opstille en tabel med fire kolonner og fjorten rækker nedad. Sørg for at formulere korte og præcise spørgsmål eller udsagn. Få nogen til at læse korrektur, så du er sikker på, at andre også forstår de spørgsmål, som du stiller. Du kan lave din Tip en 13’er ekstra personlig med billeder af konfirmanden, små illustrationer eller figurer og en flot skrifttype.
Det er selvfølgelig vigtigt at huske, at spørgsmålene skal være sjove for konfirmanden og gæsterne. Derfor må de godt drille lidt, men de skal ikke være hverken udleverende eller ydmygende. Konfirmationen er konfirmandens dag, og derfor er det vigtigste også, at konfirmanden oplever dagen og indslagene som rare og positive.
Sørg for at runde quizzen af ved at gennemgå de rigtige svar. I kan gøre det sådan, at gæsterne retter deres egne svar, når du gennemgår spørgsmålene. Derefter kan du bede alle gæster om at rejse sig op. Først sætter de, der kun har et rigtigt svar, sig ned, derefter sætter de, der kun har to rigtige svar, sig ned, og sådan kan du fortsætte, indtil der kun står en eller flere gæster tilbage med flest rigtige svar.
Sørg for at have en lille præmie på højkant i din quiz. Det vækker konkurrencelysten hos gæsterne og skaber en festlig stemning. Præmien kan for eksempel være en æske chokolade.
Inspiration til konfirmationstale: Konfirmationstale til mor og far
Konfirmanden holder typisk også en tale selv, og mange konfirmander vælger at adressere talen til deres forældre. Mange konfirmander kender sådan en tale under termen takketale, fordi det ofte er en stor tak, som talen bærer præg af.
Konfirmandens egen tale vil som oftest være en af de første, og meget ofte vil talen være en kombination af en velkomsttale og en takketale. Du kan sagtens kombinere begge elementer i din tale, så du både får budt dine forældre velkommen, får takket dine nærmeste og får sluttet af med at fortælle, hvad dagen og eventuelt menuen byder på.
Hvis du som konfirmand skal holde en tale, kan du starte med at lave en brainstorm over, hvad du gerne vil sige dine forældre tak for. Du kan for eksempel sige dem tak for festen, som de har været med til at arrangere for dig, tak for din barndom og opvækst, tak for alle de gange, hvor din far har kørt dig til fodboldtræning, så du ikke skulle cykle i regnvejr, eller hvor din mor har pakket din gymnastiktaske, fordi hun godt ved, at du altid glemmer det.
Sig også tak til dine gæster for, at de er kommet for at fejre din store dag og til andre centrale personer i dit liv, som du også ønsker at takke. Det kunne for eksempel være dine søskende, bedsteforældre eller en moster eller onkel, som har betydet meget i dit liv.
Start din tale med en indledning, hvor du takker dine gæster for at være kommet og fortæller, at du gerne vil benytte lejligheden til at takke de mennesker, som over årene har været med til at skabe det liv, som du har haft.
Brug midten af talen på at sige tak til de respektive mennesker, som du gerne vil takke, og fortæl dem, hvad det netop er, som du gerne vil sige tak for.
Slut din tale af med en afrunding, hvor du fortæller dine gæster, at du håber, at de vil hygge sig til din fest, fortæl eventuelt også, hvad menuen og dagen står på, og slut så af med en skål for alle gæsterne.
Hyppige spørgsmål om konfirmationstaler
Hvor lang skal en konfirmationstale være?
En festtale må aldrig blive for lang. Det gælder også en konfirmationstale. Som oftest vil man sige, at en festtale af fem minutters varighed er et passende maksimum, da man ellers kan risikere, at gæsterne falder fra og synes, at talen bliver langtrukken.
En anden vigtig ting er, at du ikke gentager dig selv. Man kan hurtigt komme til at få sagt de samme ting flere gange i en tale. Selvom din tale sammenlagt ikke er lang, så kan den føles lang, fordi du siger de samme ting igen og igen. Gør i stedet noget ud af at tale højt og tydeligt, så alle gæsterne, og vigtigst af alt konfirmanden, kan høre dig. Du behøver ikke at sige: “Jeg holder simpelthen så meget af dig” fem gange, hvis du får sagt det tydeligt nok den første gang.
Konfirmationstale-skabelon: Hvad skal en konfirmationstale indeholde?
Du kan bygge en konfirmationstale op om en skabelon med fokus på en indledning, en midte og en afslutning. I taler er det vigtigt, at der er en rød tråd, og hvis du netop sørger for at få bygget talen op omkring disse tre delelementer, vil du som regel få skabt en fin rød tråd.
Start med en indledning, hvor du tiltaler konfirmanden, ønsker tillykke og sender et par kærlige og velmente ord med på konfirmandens vej. Slut din indledning af med at fortælle, hvad formålet med din tale er. Det kan for eksempel være, at du gerne vil fortælle lidt om alle de gange, hvor I har haft det rigtig sjovt sammen, om alle de gange, hvor konfirmanden har imponeret dig, eller om alle de gange, hvor du har tænkt, at konfirmanden var sej og stærk.
Brug midten på at fortælle anekdoter, som passer til din indledning. Udvælg to til tre kortere anekdoter, som du øver dig i at fortælle på en kærlig eller sjov måde. Sørg for, at anekdoterne ikke bliver for lange. Anekdoterne udspringer af dine egne oplevelser, så du kan på den måde ikke fejle. Du skal blot øve dig i at få dem fortalt på en måde, som ikke er gentagende eller for langtrukken.
Skab en tydelig afslutning, hvor du runder din fortælling af, gør det tydeligt for konfirmanden og de øvrige gæster, hvad du ville have ud af din tale, og slut af med igen at ønske tillykke og udbringe en skål.
Du kan for eksempel slutte af med at sige, at konfirmanden gang på gang imponerer dig, som anekdoterne også bærer præg af, fordi konfirmanden er sej, stærk, har gode værdier eller er godt opdraget. Fortæl konfirmanden, at vedkommende skal fortsætte ned ad den vej, og at du altid vil være med på sidelinjen, også fremover.
Hvordan skriver man en god konfirmationstale?
Byg din konfirmationstale op efter nogle af ovenstående principper. Sørg for, at der er en god rød tråd i det, du får sagt, og sørg for, at der er en tydelig indledning, midte og afslutning. Sørg for at tage konfirmandens humor og temperament med ind i talen. Træd ikke over konfirmandens grænser, selvom du sagtens kan drille konfirmanden lidt.
Vær selv bevidst om, hvad formålet med din tale er. Når du ved, hvad formålet er, er det også nemmere at skrive talen, fordi du har noget at tage udgangspunkt i. Spørg også dig selv, hvad konfirmanden skal få ud af din tale. Holder du talen, fordi du har et reelt budskab, eller hvad er din agenda? Når du er bevidst om dit formål og dit budskab, vil talen også have meget nemmere ved at skrive sig selv.