Guide og inspiration til studenterpynt
Den forholdsvist korte tid som nyudsprunget student er for langt de fleste en magisk sommer med lange lyse nætter, fester og ikke mindst en masse gode minder. Der sker så mange ting i den periode, og mange år efter er det måske ikke studenterpynt, man husker. Det er derimod nærmere den fest, hvor man dansede hele natten, som man husker. At man så solen stå op sammen med sine venner. At hele verden lå for ens fødder, og at man havde en følelse af, at noget helt særligt var sket.
Set i det lys kan overvejelser om studenterpynt virke ligegyldige eller måske lidt overflødige i det store billede – men man må endelige ikke tage fejl. Selvom det måske ikke virker sådan mange år efter, så er de rammer, der sættes for denne tid – blandt andet pynten til studenterfesten – med til at forme hele oplevelsen i det store og hele. Så det er værd at gøre sig nogle overvejelser om, hvordan man vil pynte op til fest.
Det er vigtigt at huske, at en studenterfest ikke som sådan er en temafest, men der er alligevel mange fællesnævnere. Når du skal pynte op til studenterfesten, så er den vigtigste overvejelse, hvordan du holder balancen.
Her får du en guide og inspiration, som er værd at tage med i dine overvejelser, når du skal planlægge pynt til studenterfest.
Farvernes betydning for studenterpynt
Når man taler om farver til studenterfesten vil der ganske naturligt være to farver, der i særdeleshed bliver nævnt, nemlig rød og blå, især hvis du er blevet student fra en af de gymnasiale uddannelser. Disse farver hentyder nemlig til de to mest brugte farver: rød til STX og blå til HF, HHX og HTX. Man kan sagtens vælge at bruge den relevante farve som en del af temaet til studenterpynten, men pas på med ikke at lade det overdøve alt andet.
Bliver du student fra en anden uddannelse, hvor det er andre farver, der pryder huen, kan farvetemaet naturligvis være i den pågældende farve i stedet for rød eller blå.
Man kan få meget forskelligt pynt, hvor der enten indgår små røde eller blå huer, og der bliver også lavet særlige blå og røde roser i studentersæsonen. Denne slags pynt kan sagtens være nok til at understrege studentens tilhørsforhold, hvis man altså vil det. For nogle betyder det nemlig meget, hvad farven er på huen, og for andre er det ikke så vigtigt.
Ikke desto mindre kan lidt rød eller blå farve i det mindste være med til at gøre pynten en smule mere personlig, og det er i høj grad kodeordet, når man holder studenterfest i dag: personlighed.
Førhen har det været vigtigt, at det så pænt og indbydende ud, når man skulle holde fest, men efterhånden som vi gør mere ud af individualitet, har fokusset flyttet sig til i højere grad at afspejle hovedpersonen og hovedpersonens interesser eller særlige personlighed.
På nogle måder minder studenterfesten om fødselsdagen. Den er tilegnet en enkelt person og må derfor gerne have noget personlighed. Den adskiller sig dog alligevel ved at være en fejring af en stærk indsats og et opnået mål. Derfor handler det ikke kun om hovedpersonen, men også om den milepæl, der er nået.
Andre farver, der passer til studenterpynt
Ud over de blå og røde farver kan det være værd at tage nogle andre farver med, når du vælger tema for studenterpynten. Ofte er selve eksamensperioden et sted i krydsfeltet mellem forår og sommer. Derfor kan det være en fin idé at tage nogle af årstidens farver med ind på bordet. Det kunne for eksempel være i form af skovens grønne blade, som kan symbolisere overgangen til noget nyt, opblomstring og liv.
Den grønne farve passer derudover også til studenterpynten, da den har en lang historie som værende et symbol for held og lykke, hvilket også er årsagen til, at man ofte finder en grøn dug på bordet i eksamenslokalet.
Når det handler om forår og sommer, er der også mange, der tænker på farven gul. Brug eksempelvis små gule blomster, men pas på med for eksempel påskeliljer, da de forbindes med påske. Du skal jo ikke holde påskefrokost, men derimod studentergilde.
Brug symbolik, når du vælger studenterpynt
Der ligger en masse symbolik i dit farvevalg, men det er absolut ikke det eneste sted, du kan få hjælp til at vælge pynt til studenterfesten. Har studenten for eksempel været en meget flittig læsehest, så giver det masser af mening at pynte med bøger, som jo naturligt nok symboliserer viden og arbejde.
Men er studenten derimod den mere tilbagelænede type, som ikke nødvendigvis altid har lavet lektier, og som ikke har afleveret alle opgaver til tiden, så vil bøger som pynt nok virke lidt forvirrende på gæsterne, som jo også godt kender studenten.
Har man med en dagdrømmer at gøre, så kan man binde en tråd fra en bog op til den ene arm på en udklippet figur af papir – og så binde en heliumballon fast til den anden arm. På den måde viser man studentens natur i en metafor, der er både sigende og let at lave selv.
Synes du alligevel, at det lyder besværligt, så kan man også lave den samme metafor med hjælp fra fugle. Deres symbolik udtrykker frihed og trang til at sprede vingerne og er derfor ideel til at udtrykke en længe ønsket frihed fra for eksempel skolebænken.
Men en metafor er for det meste kun rigtig god, hvis den er tilstrækkelig tydelig. Hvis den for eksempel refererer til en meget intern joke eller oplevelse, går den som regel tabt. Gem derfor disse til personlige hilsner eller gaver.
Tænk over, hvilken slags fest det er, før du vælger studenterpynt
Det siger selvfølgelig sig selv, at der er en verden til forskel på at pynte op til en lille hyggelig sammenkomst og at pynte op til en kæmpe fest med buffet og efterfølgende dans til den lyse morgen. Er I en mindre gruppe til en afslappet frokost, så kan det være, at man skal have den pæne damask på bordet samt sølvtøj og det kongelige porcelæn. Går der derimod abefest i arrangementet, så er det ikke sikkert, at man vil risikere det dyre porcelæn.
Det betyder dog ikke, at festen ikke kan blive pyntet på en pæn måde. Det betyder bare, at man skal være lidt mere kreativ med sin studenterpynt. Mange laver også en todelt fest, hvor familie og nærmeste venner kommer til frokost, og efterfølgende går der mere ungdomsfest i den.
Det kan være en god måde at tænke på og planlægge sin fest, da det hermed undgår at blive et rodet udtryk. Del festen op, og hold damask og disco hver for sig. På den måde er det også meget lettere at vælge pynten. Det kan desuden være en god ide at tænke flere løsninger ind, alt efter hvordan du holder festen.
For du behøver faktisk ikke at vælge enten eller. Invitér til en lækker brunch med alt det bedste, som huset har at byde på af pæn og eksklusiv studenterpynt. Det oser af modenhed, og den unge student vil formentlig føle sig respekteret og voksen. Læg den hvide dug på. Studenten har klaret en uddannelse, så hvorfor skulle han eller hun spilde på den?
Brug haven som naturlig studenterpynt
Derefter kan I gøre klar til den store havefest om aftenen. Hæng de romantiske kulørte lamper op i træer og buske, lad lanternerne lyse i natten, og dæk bordet med de billigere duge – det er der nemlig ingen, der ser i sommernatten, og det gør heller ikke så meget, hvis der bliver spildt på dem.
Til havefesten er det en rigtig god idé med noget let, lækkert og ukompliceret. Hvis man skal holde øje med festen, dur det ikke, at man skal vaske 300 tallerkner op. Servér tapas ud af huset og begræns opvasken. Desuden er det helt oplagt at bruge maden som pynt. Tapas er nemlig ikke bare lækker mad at spise, men også at se på.
En anden fordel er desuden, at du ikke behøver at tænke traditionel borddækning med tapas. I stedet kan du nøjes med et par høje runde barborde og lidt loungeområder.
Tapas passer perfekt til et glas vin i den ene hånd og en skøn sommernat som baggrund. Det gør din opgave med at pynte til studenterfesten let. En pæn have er ofte så stemningsfuld i sig selv, at det eneste, du behøver, er at tilføje lidt lys — levende eller elektrisk — der kan skabe et spil mellem lyset og mørket.
Tænk desuden over, hvordan du kan lave afdelinger i din have. Sæt for eksempel et festtelt tæt på terrassen. På den måde kan du holde dansegulv, bar og loungeområde nogenlunde tæt på hinanden. Det holder nemlig samling på festen. Derfra kan du oprette såkaldte satellit-områder – for eksempel et par caféstole og et bord til dem, der gerne vil snakke lidt privat.
En lille bålplads eller et bålfad med siddepladser kan også skabe enorm meget stemning. Ikke alene i lyset fra bålet i haven, men duften af bål og lyden af latter og snak fra en bålplads er utroligt stemningsskabende. Ikke kun for dem ved bålet, men for hele festen.
Benyt alle sanserne, når du vælger pynt til studenterfesten
Det er faktisk ikke kun synssansen, der er vigtig, når det drejer sig om studenterpynt. Sådan kan det godt føles, når vi tænker tilbage på særlige dage i vores liv. Det er, fordi vi har en tendens til at huske i billeder. Men man skal ikke undervurdere de andre sansers evne til at påvirke vores minder.
Dufte er for eksempel et af de allerstærkeste redskaber, når det kommer til erindring. En helt speciel duft af noget særligt tyggegummi eller slik kan på et splitsekund hive os tilbage til barndommen og et glemt minde. Derfor er det en god idé at tænke i helheder, når man skal have styr på studenterpynten.
Pynt til studenterfest er nemlig ikke kun, hvad vi kan se, men også så meget mere. De friske grene eller blomster på bordet er jo pæne, men duften er også en faktor, selvom man måske ikke umiddelbart tænker over det. Et mynteblad på en isdessert er jo også noget, der påvirker både vores synssans og smagssans på samme tid og skaber en samlet oplevelse.
Studenterpynt, der siger noget om personligheden
Som vi har skrevet om længere oppe, er der i dag bedre plads til de unikke og personlige studenterfester, og i dag bliver der derfor tænkt meget mere over selve pynten. Det individuelle menneske kommer i centrum, og derfor er der også bedre plads til, at en studenterfest kan være præcis, som man ønsker den. Før i tiden var de fleste studenterfester temmelig ens, hvilket jo også betød, at den kreative studenterpynt ikke var en særlig høj prioritering.
I dag bliver nytænkning og kreative løsninger belønnet med utallige delinger på de sociale medier. I kulturen ligger der også en frihed til forskellighed. Det kan dog også gå hen at blive stressende at skulle skabe noget fuldstændigt unikt og kreativt – og her det vigtigt at huske, at hvis noget bliver forceret, så er det ikke autentisk.
Det er nemlig vigtigt, at man tager udgangspunkt i noget personligt og autentisk. Ellers bliver balancegangen for svær, og det går hen og bliver en temafest. Det må det helst ikke. Temaet bør så vidt muligt være studenten, dennes bedrift og fejringen af en lys og god fremtid.
Det betyder ikke, at man ikke må pynte op med farver og flag fra studentens yndlingsfodboldhold. Det betyder bare, at hvis man vælger at gøre det, så skal det være, fordi det er så stor en del af studentens personlighed, at man næsten ikke kan undgå at gøre det.
Alternativt kan man også tage tre delelementer, der har noget at gøre med studenten, og gøre dem til kernepunkter i pynten til studenterfesten. Og igen er det vigtigt at sige, at det ikke behøver at tage overhånd.
Forestil dig en ung fyr, som er glad for at fiske, har et fodboldhold, han er fan af, og måske et band, som han særligt godt kan lide. Lav en borddekoration med en figur, der fisker, eventuelt på et spejl, som man kender det fra juledekorationer. Giv figuren en trøje på med holdets farver og et klistermærke med klubbens logo, og lav en playliste med bandets sange. Mere skal der faktisk ikke til for at begynde at skabe en retning for studenterpynten og dermed festens form og udtryk.