Hvad koster et bryllup?
Er der noget bedre og mere livsbekræftende end et bryllup? Det synes vi ikke. Uanset om der er tale om et kirkeligt bryllup eller en borgerlig vielse, er det altid en fejring af kærlighed. Det kan man ikke sætte en pris på.
Og dog, for som bekendt er bryllupper ikke en helt billig affære. Der er mange aspekter ved et bryllup, der hurtigt gør, at bryllupsbudgettet skal være ret højt. Selvfølgelig behøver man ikke at have et stort og dyrt bryllup, og der er masser af brudepar, der vælger mere billige, små og intime bryllupper.
Gallup lavede i 2016 en undersøgelse, hvor de fandt ud af, hvad et bryllup i gennemsnit koster. De fandt ud af, af danskerne i 2016 i gennemsnit brugte 52.606 kroner på et bryllup. Derudover fandt de ud af, at ved kirkelige vielser bliver omkostningerne noget højere. Det er nemlig ikke ualmindeligt, at danskerne bruger ca. 75.000 kroner på bryllup, hvis vielsen finder sted i en kirke. Modsat bruger danskerne ca. 22.000 kroner på bryllup, hvis der er tale om en borgerlig vielse.
Det ser altså ud som om, at borgerlige vielser generelt er billige, og at vi er villige til at betale mere, når vi bliver viet i kirken. Det hænger helt sikkert sammen med, at den kirkelige vielse bare lægger op til mere pomp og pragt.
I kan f.eks. godt komme ud for, at en vielsesring kan komme til at koste 20.000 kroner, og en bryllupskage til 80 gæster kan også godt koste omkring 10.000. Der er rigtig mange udgifter forbundet med at blive gift, og det er jo også en meget speciel dag.
Forhåbentlig giver de tal en meget god fornemmelse af, hvad det ca. koster at blive gift, men det betyder selvfølgelig ikke, at du og din forlovede skal holde jer inden for de restriktioner. Der er ingen regler for, hvor meget man skal bruge på et bryllup, så det er helt op til jer og jeres bryllupsbudget.
Find jeres bryllupsbudget
Når I er blevet forlovet, er det måske ikke jeres budget eller privatøkonomi, der er højest på jeres prioriteringsliste. I første omgang er I nok mere begejstrede for ideen om at blive gift og love jer til hinanden. I vil sikkert gerne starte med at finde den helt perfekte lokation til jeres bryllupsfest, eller finde den helt rigtige brudekjole.
Det er selvfølgelig helt forståeligt, men det er alligevel en rigtig god ide for jer at sætte jer ned og tage en snak om jeres bryllupsbudget. I bliver nødt til at spørge jer selv; hvad koster et bryllup? Hvor mange penge har I til rådighed, og hvor mange penge er I villige til at bruge på jeres bryllup?
I skal derfor som noget af det første sætte jer ned for at finde ud af, hvilket bryllup I gerne vil have, og hvor meget I er villige til at betale for det. I behøver ikke at fastlægge alt ned i de mindste detaljer fra starten, men bare find ud af, hvor mange penge I har sat til side.
Hvis I ikke har en kæmpe opsparing, men gerne vil have et kæmpe bryllup, hvor der er luksus for alle pengene, skal I måske overveje at udsætte brylluppet, indtil I har sparet nok penge sammen. I kan selvfølgelig også låne pengene, men det skal I tale meget seriøst om først. Det er ikke sikkert, at I kan komme til at låne penge, og I skal i første omgang researche meget, før I tager et lån. I skal ikke ende ud med en situation, hvor jeres privatøkonomi se værre ud end før, I tog lånet. Så er det måske bedre at udskyde brylluppet, indtil I har nok penge på en opsparing.
Det er meget vigtigt, at I begge er meget ærlige overfor hinanden med hensyn til jeres bryllupsbudget. Hvis den ene af jer ikke er tryg ved budgettet, kan bryllupsforberedelserne hurtigt blive til en konfliktfyldt oplevelse.
Det er derfor også meget vigtigt, at I begge føler jer hørt og involveret i jeres bryllupsplanlægning, for ellers kan det meget nemt drukne i skænderier, stress og ubehagelige situationer. Og i mange tilfælde er det uenigheder om, hvordan bryllupsbudgettet skal lægges, der resulterer i skænderierne.
Vær derfor meget opmærksom på, at jeres bryllupsbudget er fastlagt på forhånd, og at I nogenlunde har aftalt på forhånd, hvilke af jeres ideer og ønsker der skal prioriteres mest.
Hvis I ønsker at invitere mange mennesker med til jeres bryllup, skal I være klar over, at det selvfølgelig stiller krav til størrelsen på det lokale, hvor bryllupsfesten skal holdes. Det stiller også krav til mængden af mad og drikkevarer, og det stiller krav til størrelsen på bryllupskagen. Alt det medfører nødvendigvis også, at I bruger flere penge.
Hvis I derimod vælger at holde et lille og intimt bryllup, hvor I måske kun inviterer 25-50 mennesker, betyder det også, at I kan bruge flere penge på f.eks. kvaliteten af maden og vinen.
I skal derfor også sætte jer ned for at finde ud af, hvilke af jeres ønsker og ideer der kan gås på kompromis med, og hvilke der under ingen omstændigheder kan ændres på. Det kan jo være, at I ikke vil gå på kompromis med maden, og i det tilfælde kan I måske blive nødt til at gå ned i antal gæster. Eller måske finde en billigere lokalitet til bryllupsfesten.
I skal også være opmærksomme på, at I med al sandsynlighed bliver nødt til at ommøblere i jeres bryllupsbudget, for der kommer næsten altid uforudsete omkostninger eller nødvendige nedprioriteringer i forbindelse med et bryllup.
Hvad koster det at blive gift på budget?
Hvis du og din forlovede ikke har bryllupsbudgettet til det vildeste bryllup, eller hvis I bare gerne vil spare nogle penge hist og her, er der heldigvis masser af muligheder. Vi har samlet nogle af de bedste sparetips, så I kan få et fantastisk bryllup, uden at jeres bankkonto sprænges.
Spar penge på bryllupsbudgettet ved at bruge jeres omgangskreds
Nogle af de virkeligt dyre aspekter ved bryllupper er alle de forskellige leverandører, der skal involveres. Til et bryllup skal du f.eks. sørge for, at maden er i orden, og at der er vin og velkomstdrinks til gæsterne, når de ankommer. Til mange bryllupper kommer der også børn, og derfor skal du også sørge for, at der er børnemenuer til dem. Til alt det skal der bruges et firma, der leverer mad ud af huset. Det lyder måske dyrt, men det behøver det ikke være. Med Kokken & Jomfruen kan I få lækker og billig mad til jeres bryllup.
Det behøver på ingen måde at være dyrt med maden eller med de andre varer og dekorationer, der skal bruges til et bryllup. Men hvis jeres budget er presset, kan I med fordel gøre brug af jeres netværk. Hvis I har en bekendt, der er blomsterbinder, kan I sikkert få borddekorationer eller brudebuket til vennepris. Det kan også være, at I kender en, der er rigtig dygtig til at lave kager, og som derfor kan stå for bryllupskagen. Der er mange muligheder, og hvis I kan spare lidt penge hist og her, er der til gengæld andre områder, hvor I kan spendere lidt ekstra.
I kan også spare penge ved at droppe den professionelle makeup-artist, og i stedet lade brudens veninder stå for makeuppen. Hvis der er en i jeres omgangskreds, der er frisør, kan I også spare penge ved at lade både brud og brudgom blive klippet før brylluppet.
Et billigt bryllup uden for sæsonen og hjemme i privaten
Meget ofte ligger bryllupper i sommersæsonen, hvor der er smukt vejr, og hvor solen skinner. Det medfører dog også, at det ofte er væsentligt dyrere at leje lokaler, for pludselig konkurrerer I med rigtig mange andre brudepar. I kan derfor spare penge ved at holde jeres bryllup i enten efteråret eller vinteren.
Hvem vil ikke gerne blive gift i det smukke efterår, hvor bladene skifter farve, og alt bare emmer af hygge? Eller måske vil et vinterbryllup, hvor sneen og isen giver alt et magisk skær, være helt perfekt til jer. Der er absolut ingen grund til at bruge unødvendigt mange penge på at blive gift i sommersæsonen, når I kan få et smukt bryllup hele året rundt.
Et bryllup skal jo holdes et sted, og også der er det muligt at spare lidt penge. Hvis det er meget vigtigt for jer, at jeres bryllup holdes et specifikt sted, kan I spare penge, hvis I er ude i god tid. Jo længere I venter, jo højere kan I risikere, at prisen på jeres drømmelokale stiger. Vær derfor ude i god tid, og hold eventuelt jeres bryllup uden for sommersæsonen.
Hvis I vælger at holde jeres bryllup om sommeren, og hvis I har adgang til en stor have, kan I spare en masse penge ved at holde bryllupsfesten hjemme i jeres private baghave.
Spar på bryllupsbudgettet ved at lave pynt og invitationer selv
En anden måde at spare penge er ved at lave invitationer, bordkort og pynt selv. Specielt hvis en af jer er meget kreativ, kan det være en rigtig god ide. På den måde sikrer I også, at I får lige præcis den udsmykning, som I gerne vil have. Tænk bare på, hvor meget mere specielt og personligt det hele bliver, hvis I selv har stået for invitationerne og for udsmykningen til jeres bryllup. Der er masser af guides til flotte bordkort og dekorationer på nettet, og I kan også få alt, hvad I skal bruge på nettet til billige penge.
Lej brudekjolen, upcycle, eller køb en vintagekjole
Selvom det kan virke nærmest forkert, kan man spare penge ved at leje enten brudekjolen eller gommens tøj. Det er nok ikke manges første prioritet, men hvis man ikke har noget imod at aflevere brudekjolen tilbage, kan man altså spare mange penge på den måde. Der findes masser af firmaer, der udlejer brudekjoler og herretøj i allerhøjeste kvalitet, og det koster betydeligt mindre, end hvis I skulle bruge pengene på at købe.
Hvis I ikke kan lide ideen om at leje jeres tøj til brylluppet, kan det jo være, at I kan bruge en nedarvet brudekjole. Hvis brudens mors eller bedstemors brudekjole er i god stand, og man gerne vil giftes i en kjole med en både unik og personlig historie, kan en syerske meget nemt sy kjolen om, så den passer perfekt. Det kan også være, at man finder en rigtig smuk brudekjole i en vintageforretning.
Slutteligt kan man jo også vælge slet ikke at blive gift i en brudekjole. Mange, specielt hvis de vies borgerligt, vælger en mindre kjole. Andre brude vælger helt at droppe det klassiske, hvide look for et helt anderledes og mere personligt udtryk. Det er en god måde til både at spare penge og bryde lidt med traditionerne.
Gør alle til bryllupsfotografer
Til mange bryllupper er det i dag normalt at hyre en professionel fotograf. Det er selvsagt en kende dyrt, og derfor kan man spare penge ved at gøre alle de inviterede til bryllupsfotografer.
En sjov måde at gøre det på er ved at udstyre hvert bord til bryllupsfesten med et engangskamera. Så kan gæsterne tage billeder af festen, og bagefter kan du og din nye ægtefælle hygge jer med at se de fremkaldte billeder, når I kommer hjem fra bryllupsrejsen.
Hvis I ikke kan lide ideen om engangskameraerne, er der også en anden løsning. Alle har mobiltelefoner, hvilket vil sige, at alle har adgang til gode kameraer. Det kan I udnytte ved at bede jeres gæster om at tage billeder og dele dem med et unikt hashtag. Det er en sjov måde at gøre bryllupsfesten en smule mere interaktiv og moderne, og ofte vil resultatet være rigtig godt. Det betyder også, at alle billederne vil være samlet under et hashtag, så de er nemme at tilgå.
Opsummering
Bryllupper kan nemt komme til at koste mange penge, og I skal derfor fra starten sætte jer ned for at finde ud af, hvad jeres bryllupsbudget ligger på. I skal også finde ud af, hvilke af jeres ideer I kan nedprioritere af budgethensyn.
Derudover har vi i denne artikel givet jer en række gode tips og tricks til, hvordan I kan spare penge på bryllupsbudgettet, så der er råd til at fokusere på de vigtigere ting. Måske vil I gerne spare penge på dekorationerne, for så til gengæld at give den fuld gas med hensyn til vinen og maden.
I sidste ende handler det om, hvad I som brudepar synes er vigtigt. Der er ingen rigtig eller forkert måde at gøre det på. Det er jeres bryllup, og det skal derfor afspejle jeres drømme og ønsker.