Inspiration til den perfekte barnedåbskage
Når et barn fødes i Danmark, er der tradition for enten at døbe eller navngive barnet inden for de første seks måneder. Mange vælger at holde en fest for den lille nyankomne, og til en fest hører der naturligvis kage og god mad til. Kager til barnedåb er en forholdsvis ny tradition i Danmark, men den har taget fart især henover de sidste par år, hvor det amerikanske fænomen ’baby shower’ – en fest, der holdes, før barnet er født – også er blevet populært blandt mange førstefødende i Danmark. I denne artikel holder vi os dog til den danske barnedåb og guider dig til, hvilken slags dåbskage du kan vælge, hvordan du bedst pynter din dåbskage, og hvilke valg du bør tage for at lykkes med den bedste dåbskageopskrift.
Hvordan skal dåbskagen se ud?
Når du skal lave din barnedåbskage til den lille nyfødte, kan du vælge at gå mange veje. Du kan overveje den helt klassiske formet som et kors, den mere moderne kage med et barnligt udtryk og sjove figurer og motiver, en flot kransekage, lækre cupcakes eller et fristende kagebord – ja, kun fantasien sætter grænser! Ofte er dåbskager overtrukket med fondant, der gerne skulle give kagen en flot og strømlinet facon. Derudover er fondant en god ting at have på hånden, hvis du vil lave motiver og figurer, der skal pryde kagen.
En dåbskage formet som et kors
Den helt traditionelle dåbskage kan være formet som et kors og er oftest pyntet blot med glasur eller et lag fondant. Denne dåbskage er oftest et meget sikkert valg, og det er let at lave kagen selv, hvis du har lyst til det. Dåbskagen er normalt holdt i lyse farver som lyseblå, lyserød eller hvid. Du kan dekorere kagen med stilfulde marcipanblomster, ægte blomster eller små, sprøde marengskys.
Den moderne og legesyge dåbskage
Er du ikke til den traditionelle dåbskage formet som et kors, er der heldigvis kommet flere moderne dåbskager til i tidens løb – og her er det virkelig kun din egen fantasi, der sætter grænser! For efterhånden som fondant er blevet populært blandt danske kagebagere, er det også blevet en populær ingrediens til overtrækning af dåbskager. Og du kan ikke kun bruge fondant til at overtrække dine kagebunde med, men også til at lave små figurer og motiver, der kan sidde oven på kagen. Det kan være alt fra sutter til elefanter eller en lille nyfødt. Det er igen kun fantasien og egne kreative evner, der sætter grænser for dekoreringen af dåbskagen.
Derudover kan du også vælge at forme hele kagen som en bestemt figur eller et bestemt motiv, og derefter overtrække kagen med fondant. Her kan du forme kagen som en krybbe, et lille dyr eller en kendt figur fra en tegnefilm – alt efter hvad der passer til dig og din familie. Pludselig er det hele kagen, der er blevet til en fondant-figur, og dette skal nok skabe både beundring og misundelse blandt gæsterne til barnedåben.
Foruden at fondant er meget let formeligt, kommer det også i mange farver, og det er forholdsvis let at lave det selv. Derudover har fondant en mildere smag end for eksempel marcipan, der ellers er det klassiske valg, når man skal overtrække en kage. Det er også lettere at arbejde med fondant end marcipan, da det ikke sprækker nær så let som marcipanovertræk.
Den klassiske og stilrene dåbskage
Ønsker du hverken den traditionelle korsudgave eller den mere ’barnlige’ udgave af dåbskagen med figurer og motiver, kan du i stedet vælge en mere klassisk og stilren variant, der passer til alle temaer. Her kan du vælge at bage kagebundene i enten en rund eller firkantet form, der byder op til et mere klassisk design. For at skabe et stilet og minimalistisk look, kan du overtrække dåbskagen med hvid fondant og pynte den med blomster – her kan du vælge både friske, smukke blomster, hvis årstiden er til det, eller lave nogle flotte roser eller for eksempel liljer i marcipan eller fondant.
Flotte og indbydende cupcakes som dåbskager
Er du og selskabet til lidt mindre, men stadig lækre, søde kager, kan du vælge cupcakes som dåbskager. Cupcakes er en let mulighed for dig, der ikke ønsker at stresse rundt – og måske slet ikke har så meget erfaring med at bage større kager, overtrække med fondant eller lave små figurer og motiver. Eller måske elsker du og dine gæster bare den lille, søde kage! Du kan stadig pynte dine cupcakes med flot glasur, smørcreme eller fondant og give dem alle et flot udtryk. Cupcakes kan være et rigtig godt valg, hvis du og gæsterne for eksempel allerede har spist buffet – på den måde kan gæsterne selv vælge, hvilken cupcake de vil have, og der er ingen, der skal skære for eller vente i kø.
Kransekagen som dåbskage
Til sidst er kransekagen også en oplagt mulighed til dåbskagen, som mange går med. Den er klassisk, den er let spiselig, og den falder i næsten alles smag. Måske hele selskabet allerede har spist meget god mad, og måske I allerede er mætte, så er en lille kransekage lige sagen. Den er let og lækker, og ofte spiser man bare et lille stykke. Er du kreativ og fingernem, kan du udforme din kransekage som en vugge eller andre babyrelaterede motiver, men den klassiske kransekage – måske pyntet med blomster eller lyserøde eller lyseblå sløjfer – vil være lige så flot.
Et helt tag-selv-bord af kager
Er du tvivl om, hvilken kage du skal vælge? Og står du måske og tænker, at der er to slags dåbskager, der lyder rigtig lækre? Så kan vi godt forstå dig! Derfor kan du, hvis du virkelig skal kræse for dine dåbsgæster og vise kæmpe overskud som nybagt forælder, også vælge at lave et kagebord. Her kan du diske op med lidt af hvert som for eksempel cake pops – de små kuglerunde kager, der sidder på en pind og ligner slikkepinde – marengskys, fyldte chokolader, en kransekage og naturligvis en større kage, der er mesterværket på selve kagebordet.
Pynt, figurer og farver
Det er kun fantasien – og dine egne bageevner – der sætter grænser, når du skal til at pynte dåbskagen. Som sagt kan du benytte fondant til at lave små figurer og motiver, der skal sidde på toppen af kagen, men du kan også benytte fondant til at skrive den nyfødtes navn på kagen. Der er nemlig tradition for, at der på dåbskagen står, hvad barnet skal hedde, og enten hvornår barnet er født eller datoen for, hvornår dåben finder sted. Hvis du har en rolig hånd, kan du også vælge at skrive den nyfødtes navn i glasur eller chokolade henover kagen, men det kan være vanskeligt, så øv dig gerne på et stykke bagepapir inden.
Hvad angår farver, så er det helt klassiske valg lyserød til piger og lyseblå til drenge. Der er dog ingen, der siger, at det absolut må være sådan. Valget er op til jer, og hvordan I er som personer og familie. Du kan også vælge en helt klassisk hvid dåbskage og lade pynten være det farverige indspark. Derudover kan du også pynte din kage med spiseligt glimmer eller spiseligt guld for at skabe lidt ekstra magisk feststemning på denne specielle dag. Når du vælger farver, er det dog vigtigt at sige, at du bør vælge dem med omhu. Alt for skrappe og kraftige farver kan forekomme uspiselige og uappetitlige for dig og dine gæster. Vælg derimod milde og rolige farver, der i øvrigt også egner sig bedst til en dåbskage.
Prøvesmag dine ingredienser
Det er vigtigt, at smagene i kagen harmonerer. Prøv derfor at smage dine ingredienser sammen, inden du putter dem i kagen – måske du rigtig godt kan lide hvid chokolade og lakrids, men er usikker på, hvordan de smager sammen? Så er det en god ide med en lille prøvesmagning. Derudover skal du finde smage, der passer til de fleste munde med en aldersgrænse, der spænder vidt. Til barnedåben er der sikkert både små fætre og kusiner til jeres lille nyfødte, og oldemor er sikkert også gæst. Derfor er det vigtigt, at du lader safran, gedeost – og hvad du nu ellers kan finde på – blive i køkkenskabene. Tænk derimod på friske, lækre og milde smage, der passer til årstiden – for eksempel plejer hindbær, jordbær, vanilje, karamel og chokolade at falde i god jord hos de fleste.
Faste bunde
Når du skal lave en dåbskage med masser af pynt – og måske endda en dåbskage formet efter et bestemt motiv og i flere lag – er det vigtigt, at dine bunde ikke er alt for porøse, og at dine mousser eller cremer ikke glider fra hinanden. En god, solid bund til en dåbskage kunne være den klassiske chokoladebund eller traditionelle, lyse lagkagebunde. Du kan også vælge at putte hakkede nødder i dine kagebunde for at tilføre lidt ekstra knas og smag, men vær opmærksom på at hakke dem jævnt og fint, da kagen ellers kan blive for svær at skære over.
En stiv mousse
Når du skal lave din mousse til dåbskagen, er det vigtigt, at du starter i god tid – og at du øver dig! Moussen skal nemlig stå på køl forholdsvis længe, før den stivner helt og kan holde formen. Er moussen ikke stivnet helt, kommer du til at stå med en dåbskage, der er blød og glider fra hinanden – og dette giver ikke et særlig appetitligt udseende.
En mousse til en kage består som regel af piskefløde, sukker, din valgte smag – det kunne være hindbær eller brombær – samt husblas. Husblas er måske den vigtigste ingrediens at skrive sig selv bag øret. Får din mousse ikke nok husblas, ender du med en kage, der ikke kan holde formen, og hvor det er svært både at fornemme og smage moussen. Får din mousse for meget husblas, bliver den alt for stiv og gummiagtig, og er ikke rar at spise for hverken dig eller dine gæster. Når din mousse er blandet færdig, skal den på køl i omkring 6-8 timer. Det er vigtigt, at du samler kagebundene og din mousse, inden du lægger moussen på køl – ellers står du bare otte timer senere med en stiv mousse, der ikke kan spredes ud på kagebundene.
Den klassiske kagecreme
Måske mousser ikke er noget for dig – eller måske du tænker, at din nyfødtes dåbskage både skal have mousse og creme – så kan det være, at du skal overveje at lave en helt klassisk kagecreme. Oftest er en kagecreme med smag af vanilje, men igen er valget op til dig, for måske vaniljen slet ikke passer ind i de andre smage i din kage.
En kagecreme består af mælk, maizena, sukker, æggeblommer og din valgte smag. En creme som denne skal op at koge, før den bliver fast og sætter sig, og det er derfor rigtig vigtigt, at du får cremen til at koge. Ellers ender du med en tynd creme, der er umulig at bruge i din dåbskage. Mens mælken koger, skal dine æggeblommer piskes, til de bliver luftige, og derefter piskes både mælk og æg sammen under meget kraftig omrøring. Efter tre timer på køl burde cremen være klar til at blive brugt til dåbskagen.
Lav din egen fondant
Fondant er en vigtig del af udsmykningen på din dåbskage – og heldigvis er det ikke så besværligt at lave din egen fondant selv. Faktisk kan du lave en fondant af skumfiduser, rapsolie, vand, flormelis og frugtfarve. Først skal du hælde skumfiduser, vand og rapsolie sammen i en skål, som du sætter i mikroovnen i cirka et minut. To gange undervejs skal du tage skålen ud og røre rundt i massen. Derefter tilsætter du flormelis, indtil massen føles mættet. Nu skal du ælte massen, indtil den har en fast konsistens. Det sidste, du tilsætter, er dit valg af farve – et voila!
Nu har du en flot og fast fondant, der er klar til at blive trukket over din dåbskage eller blive formet til små, sjove figurer og motiver. Hvis ikke du ønsker at lave din egen fondant, kan du heldigvis ’snyde’ og købe den mange steder online eller i fysiske butikker.
Hav tålmodighed – øvelse gør mester!
Det kan kræve rigtig meget af dig selv at skulle lave en flot dåbskage, hvis du både har planer om at lave mousser, creme, bunde, fondant, motiver og figurer. Derfor anbefaler vi, at du lægger en plan og går i gang tidligt – måske et par uger før selve dåben og fejringen af jeres lille ny. Og med så mange andre ting bliver den første dåbskage aldrig et mesterværk, hvor alle komponenterne sidder lige i skabet. Derfor sørger vi også for, at alt andet mad serveret på denne specielle dag for dig og din familie bliver leveret og klargjort af os. Så skal du kun tænke på dåbskagen og sørge for, at det bliver en festlig dag, som I aldrig vil glemme.