Studenterhuens regler: Her er alt, du skal vide
At blive student er for alle en stor og særlig dag. Her fejres enden på et kapitel, og der bydes nu velkommen til et nyt. Ofte bliver det fejret med en studenterfest, hvor der bliver taget hånd om alle gæsterne og selvfølgelig studenten selv. Det kan være til en overdådig frokost i form af en buffet, lækre drikkevarer eller en god menu til det mindre selskab.
Men det er ikke kun studenterfesten, der er tradition for. Som student får langt de fleste en studenterhue. Studenterhuen er én af festlighederne, og det viser tydeligt i gadebilledet, hvem der er årets studenter. Huen bliver typisk båret hele ugen og har en farve, der er unik for den uddannelse, der er blevet gennemført.
Studenterhuen kan også meget andet sjovt. For som student står det tit på fest og farver hele ugen, når den sidste eksamen er overstået. Derfor findes der i dag en række hueregler, der er værd at kende til. For hvis studenten skal lege med, er det nødvendigt med en oversigt over reglerne for studenterhuer. Der kan nemlig være forskel på, hvilke regler der bliver brugt. Det hele kan du heldigvis læse meget mere om lige her.
Studenterhue: historien bag
Hueregler for studenterhuen er en gammel tradition, der efterhånden er blevet en fast del af studenterugen. Men hvorfor er studenterhuen overhovedet blevet en tradition for de unge mennesker, inden de tager det næste spring videre i livet?
Helt grundlæggende er studenterhuen en særlig kasket, der bæres af studenter. I første omgang var den for studerende, der havde gennemført en gymnasial uddannelse, men i dag findes der også studenterhuer for ikke-gymnasiale uddannelser. Huen er udformet i lærred med en sort lakskygge, den er forsynet med et bånd, og forrest sidder der placeret en kokarde med dannebrogskorset.
I dag er det muligt for den studerende selv at designe sin studenterhue. Her er det muligt at bestemme:
- Hvilket emblem der skal sidde på huen
- Om skyggen skal være blank eller mat
- Om båndet skal være af et andet materiale
- Om huen skal være sort, som er en mulighed for studerende med fem A-fag.
I Danmark er studenterhuen blevet produceret siden 1865. Ser vi på studenterhue-mærker, er der særligt én, der står for langt størstedelen af huerne. Lang de fleste huer bliver nemlig produceret af C. L. Seifert, der er den kongelige hofleverandør. De så dagens lys allerede i 1856. Den første hue i 1856 var hvid og med en rød kant, der var inspireret af de første nordiske studentermøder i 1849.
Hvem kan få en studenterhue?
Det kan for mange være en gåde, hvorfor vi helt præcist bærer studenterhuen, når vi bliver studenter. Svaret er såre simpelt: Oprindeligt blev studenterhuen brugt som et symbol på, at man havde klaret sig hele vejen igennem en højere uddannelse. I dag bæres den dog mindst lige så meget som en festlig hue, der har en række hueregler, der gør studenterfesterne lidt sjovere. Herefter bliver den lagt på hylden, hvorimod man før i tiden bar den i længere perioder.
Studenterhuen var i begyndelsen udelukkende for STX-studerende. Fra 1970’erne blev det muligt for andre uddannelser også. Siden 1990 har det i alt været muligt for næsten alle, hvoriblandt vi finder:
- HF
- HHX
- HTX
- SOSU
- Frisører
Kendetegnet for huerne er deres farvede bånd, der varierer hos den enkelte uddannelse. Det samme gælder for studenterhuens emblem, der skifter, alt efter den uddannelse der er blevet taget. Dog er studenterhuens kokarde den samme hos alle.
Studenterhue, regler og traditioner
Når det kommer til studenterhuen, er der også en række traditioner og regler. Og her mener vi de hueregler, der gælder for studenterne i løbet af ugen, hvor de bærer huen. For i løbet af ugen bliver der festet en masse, og det er her, hvor gamle traditioner og regler i studenterhuen slår til. Det har været tilfældet i mange år, og i dag er det ikke helt ens fra sted til sted.
Først og fremmest bringer det uheld at tage sin studenterhue på, før den endelige eksamen. Selvom huen bliver produceret i god tid, og hvor studenten har rig mulighed for selv at designe en studenterhue med emblem, skygge og bånd af eget valg, må den altså ikke prøves på før tid. Derfor vil producenten også gøre det muligt at prøve en studenterhue, der ikke er ens egen, inden bestilling.
Derudover er det en tradition, at man altid skriver den endelige karakter ind i sin studenterhue. Det skal stå midt i studenterhuens puld. Derudover skriver mange af de andre studenter en lille hilsen i huens puld samt i kanterne. Der vil typisk sidde et læderbånd rundt på indersiden af huen, hvor en hueregel er, at her kan de såkaldte frække aftaler skrives.
Vil man have lidt ekstra held, er én af huereglerne også, at alle venner skal bide i studenterhuens skygge. Det bringer nemlig held, og det samme gør sig gældende for de små hilsner inde i selve huen. Det vil typisk være i løbet af festen, at huen går på tur, så alle kan skrive en lille hilsen og give studenten held og lykke med på vejen.
Alle studenterhue regler
Og netop hueregler er der nok af. For når det kommer til regler for en studenterhue, er der nok at huske på. Derfor vil vi i det følgende gennemgå det hele for dig. Det skal være nemt og overskueligt at forberede sig på de mange hueregler som student, så der er styr på de forskellige tegn og symboler, der kan blive en del af studenterhuen og dens skygge.
Hueregler kan inddeles i forskellige kategorier, hvor du finder hueregler om kærlighed, om øl og druk samt andre studenterhue-regler. Og vi tør godt love dig for, at der er nok at huske på. For med tiden er der kommet flere og flere regler til. Det gør festugen endnu sjovere for studenterne, og derfor vil reglerne også betyde symboler og tegn på studenterhuens skygge, kokarde og inde i selve huen.
Hueregler: øl, fest og druk
Lad os starte et sted. For når det kommer til studenterhuer og regler, hænger det ofte sammen med druk i løbet af ugens fester. Der er nemlig en masse regler, der gør det ekstra sjovt for studenterne. Og her skal man ikke regne med at komme hjem med en studenterhue uden lyn, hak eller noget tredje. Her er reglerne:
Største og mindste hattemål
Studenterne, der har det største og mindste hattemål i deres studenterhuer, skal give en kasse øl til klassen. Det bliver typisk i forbindelse med studenterkørslen.
Gennemsnit
Studenterne med det højeste og laveste gennemsnit skal give en kasse øl til klassen. Er det samtidig én af dem med det største eller mindste hattemål, er der altså hele to kasser på vej til klassen.
Ølkapsel og ølblære
Når en student har drukket en kasse øl inden for 24 timer, er det tilladt at placere en ølkapsel som kvast på huen. Er der derimod tale om en student, der tisser lidt i bukserne på grund af alkohol og høj promille, lyder huereglen, at studenterhuen skal bruges som krus. Derfor vælger mange studenter også at bestille et ekstra betræk til huen, netop på grund af dette.
Firkant og hus
Nu begynder nogle af de klassiske hueregler at komme. Her er der nemlig tale om klip i huen ifølge reglerne. Her lyder det, at en student må klippe en firkant i svedbåndet, hvis det har været muligt at drikke 24 genstande på 24 timer. Derudover giver en solopgang et hus, hvis studenten samtidig ser solopgangen. Her får firkanten altså en trekant ovenpå.
Når uheldet er ude
Er uheldet ude, er der også hueregler, der gælder. Kaster studenten op, giver det et klip i studenterhuens skygge. Det er også derfor, at man ofte ser nogle studenter, der har op til flere hakker i skyggen. Derudover ”belønnes” studenten med en studenterhue uden skygge, hvis man bliver indlagt på skadestuen. Selvfølgelig på baggrund af for meget alkohol.
Hueregler: kærlighed
Foruden hueregler, der handler om druk, er der selvfølgelig også en række regler, der omhandler kærlighed. For som unge teenagere er der romantik i luften, og her bliver blandt andet studenterhuens kokardes betydning sat på prøve. Her er reglerne:
Kys, kærlighed og break-up
Først og fremmest skal ens kæreste eller elskers navn stå i studenterhuens puld. Men det er ikke det eneste. For bliver der kysset med en person, som man ikke er i forhold med, giver det en firkant i svedbåndet. Går det i stedet den anden vej, sørger studenterhuens regler for, at studenter, der mister sin kæreste, skal skære metalknapperne af på huen.
Kysser studenten med en person af samme køn, gælder det studenterhuens kokarde. For når det kommer til studenterhue-regler og kokarden, skal studenterhuens emblem vendes om, hvis dette er tilfældet. Det gælder lige meget, om der er tale om et kors eller et andet symbol på studenterhuen.
Scor, scor, scor
Scoringer er et hot emne, når det kommer til studenterhue regler. Scorer studenten mere end fem forskellige telefonnumre, skal huens yderste betræk vendes om, så kokarden nu sidder i nakken i stedet for foran. Og numrene skal selvfølgelig findes på samme aften. Scorer studenten en person af samme køn, skal kokarden helt fjernes, og bliver der scoret en lærer, er det kun det hvide betræk, der ryger.
Sker det, at en student ryger på sygehuset, er der mulighed for at overholde flere hueregler. Studenterhuen har en hagerem, der skal fjernes, hvis det er muligt for studenten at score enten sin sygeplejerske eller lægen ved indlæggelse.
Hemmelige beundrere
Som vi allerede har nævnt, kan alle frække aftaler skrives i studenterhuens læderkant. Men sker det, at en student har sex med huen på, betyder det en studenterhue med et lyn i svedbåndet. Er der derimod tale om studentens kæreste, er det ikke et lyn i studenterhuen, men i stedet et hjerte.
Hueregler: Andre regler, der giver tegn og klip i studenterhuen
Foruden de andre klassiske studenterhue-regler, er der også en række andre regler. De kan nemlig give en bølge i studenterhuen, et hak og en vendt hue. Her er reglerne:
En nøgen badetur
Hopper studenten i vandet kun med huen på, giver det studenterhuen en bølge. Det betyder altså et klip i studenterhuen, der sidder i svedbåndet og er formet som en bølge.
Fest til solopgang
Fester en student til solopgang, giver det et klip i studenterhuens svedbånd. Det betyder for mange studenter en hel masse hakker, efter ugen er overstået.
-3, 00 eller 12
Karaktererne har også sine egne hueregler. Det betyder nemlig, at får studenten 12 som den sidste eksamenskarakter, skal han eller hun løbe efter vognen indtil første stop på køreturen. Dumper studenten, skal hageremmen tages i brug.
Vend huen om
24 timer uden søvn giver også pote. For den sidste studenterhue-regel er nemlig, at studenterhuen kan vendes omvendt, når studenten har været vågen i mindst 24 timer. Her skal studenterhuens skygge sidde i nakken i stedet for foran.
Få gang i den bedste fest
Der er altså nok af regler, når det kommer til studenterhuen. Derfor vil mange også ende op med en lettere ødelagt hue efter ugens festligheder, men det er heldigvis kun gode tegn. Det betyder nemlig en uge fyldt med sjov, spænding og masser af romantik.
For at sætte godt skub i den bedste studenterfest, kræver det ikke blot en stor buffet eller lækker tapas. Det kræver nemlig både vådt og tørt til studenterne. Er der tale om menuen til studenterkørsel, er der god grund til at tænke lidt ekstra over det. For med så mange studenterhue regler, kommer der en masse alkohol indenbords.
Derfor bør man altid sørge for at servere en form for alkohol, noget mad og noget andet væske til studenterne, når de kommer på deres runde. Det behøver ikke være noget stort, i og med studenterne besøger mange på samme dag, men det er stadigvæk vigtigt, at de kan få noget mad i maverne. Her vil tapas, små sandwich eller lignende være en god mulighed.
Til studenterfesten må der til gengæld ikke mangle noget som helst. Der skal være nok alkohol, og det gælder særligt for festen, der bliver endestation for studenterne. Der er nemlig en masse, der skal fejres, og en masse hueregler, der skal overholdes og jagtes. På den måde sikrer du, at det bliver den bedste studenterfest nogensinde.