Festtema – sådan arrangerer du en temafest
En god fest har altid et tema. Nogle gange skal man kigge godt efter for at finde det, men det gemmer sig altid et eller andet sted. Et bryllup handler om kærlighed mellem to personer, og ved en fødselsdag fejrer man en persons fødsel. Disse eksempler er lette. Men der skal ikke mere til end bare en farve, en playliste, noget pynt, eller hvad man får at drikke, til at definere et festtema.
Et festtema bruges til at lave en rød tråd for hele festen og dermed gøre det lettere for sig selv at forberede festen med den rette pynt og de rette ting. Man kan sagtens føle sig på bar bund, når man skal planlægge en fest. Hvis man ikke passer på, kan man hurtigt miste overblikket, og din festplanlægning og selve festen kan komme til at fremstå rodet.
En fest skal selvfølgelig ikke være planlagt ned til sidste detalje, men det er rart, at man som gæst kan se, at der er gjort noget ud af planlægningen, og at der er tænkt på, hvordan gæsterne får den bedste fest.
Idéer til temafest, som gør det let at planlægge festen
Der findes et hav af gode idéer til temafest, og man behøver ikke nødvendigvis at slå hul på sparegrisen eller omlægge lån for at kunne holde en god temafest. Mange af de klassiske temafester, som for eksempel en cowboyfest eller gangsterfest, er gode, fordi de er lette at pynte op til, og fordi at de er lette at klæde sig ud til.
En cowboyfest kan alle være med til. Det er naturligvis sjovest at gå all in på en udklædning med pistoler, hat, sporer, vest og støvler, men du kommer faktisk langt med cowboybukser, skovmandsskjorte og cowboyhat. Bortset fra cowboyhatten har de fleste mænd alligevel disse ting i tøjskabet. Når det kommer til gangsterfesten har de fleste også en flot kjole eller et jakkesæt. Derefter handler det mest om at sætte håret som i 20’erne og rekvisitter.
Omgivelserne er selvfølgelig også vigtige. Så når du for eksempel holder cowboyfest, så skal der selvfølgelig pyntes op til temafesten. Det er med til at skabe den rette stemning og får dem, som ikke er superglade for udklædning, til at føle sig bedre tilpas. Det er trods alt en mærkelig følelse at komme i cowboytøj i et forsamlingshus, hvor alt andet er, som det plejer.
Derfor skal man huske at tænke over festtema, og hvilken pynt der hjælper temaet på vej. Her kan den lokale landmand måske være behjælpelig med et par halmballer, som du kan købe, og ellers kan du pynte op med amerikanske farver. Country- og westernmusik på anlægget sætter stemningen og lægger op til linedance.
Idéer til temafest – lege og underholdning
For at sætte den rette stemning skal der selvfølgelig også være den rette underholdning. Hvis vi fortsætter med cowboyforslag til temafest, så er der masser af billige og underholdende muligheder. Her handler det nemlig bare om at være kreativ. En klassiker er for eksempel at slå søm i. Det behøver ikke være dyrt, og det er en machodisciplin, der passer glimrende til en god cowboyfest.
Ellers er der også lege som at kaste med hestesko og lasso. Skal der skrues lidt ned for det maskuline element, så skal der måske hyres en underviser i linedance eller squaredance. Med den rette underholdning, der passer til dit festtema, sætter du scenen for en sjov aften, samtidig med at du gør det lettere for dig selv at planlægge festen.
Nu er en cowboyfest jo bare et eksempel, men en god idé er at spørge sig selv, hvad laver en cowboy/indianer/gangster? Eller hvad er disse kendt for? På den måde kan du brainstorme. Det hjælper dig med at sætte rammerne for festen.
Hvad med maden til en temafest?
Det siger sig selv, at hvis man har hele gildesalen fyldt op med familie og venner i udklædning, og hvis man har pyntet op og arrangeret noget særlig underholdning, så dur det ikke, at man ikke har overvejet maden til temafesten. Det vil jo nok virke underligt, hvis du serverede sushi til din cowboyfest. Det betyder naturligvis ikke, at maden skal være lavet over bål og bestå af bacon og bønner, men der må gerne være lidt sammenhæng.
Det ville for eksempel være helt perfekt med et mexicansk tema, hvor man lige skruer lidt på knapperne og skifter den mexicanske mad ud med spansk tapas, som jo trods alt læner sig lidt op ad temaet.
Der findes som sagt ingen regler for, hvordan man holder en temafest. Men det er klart, at du bliver nødt til at tænke over elementerne i dit festtema, når du holder en temafest. Ellers risikerer du at tabe det hele på gulvet, og festen kommer til at virke uovervejet og dårligt planlagt.
Temafest, som da far var dreng
Et årstal som temafest er også en klassiker. Det passer nemlig til alle anledninger, men især til et jubilæum eller måske en polterabend, hvor man tager udgangspunkt i en hovedperson.
Det gode ved et festtema med udgangspunkt i et årstal er, at temaet er let at finde udklædning til. Ofte er det nok med en tur bagerst i tøjskabet eller et smut forbi genbrugsforretningerne. Menuen er som regel også let at stable på benene, da de forskellige årtier er kendt for nogle bestemte retter.
80’erne som festtema er meget populært
Man kan næsten ikke sige temafest uden at nævne 1980’erne. Det er der mange grunde til. Først og fremmest har de fleste et forhold til 80’erne. Måske oplevede de dem selv, måske har de set billeder fra 80’erne. Musikken var god at danse til. Tøjet var noget helt særligt med skulderpuder og campinghabit, og der findes desuden et væld af sjove frisurer, som er helt unikke for denne tidsperiode.
Samtidig er man heller ikke begrænset af, hvilken menu der skal på bordet. Meget af den mad, vi spiser til festlige anledninger i dag, minder om den mad, man serverede til fest i 80’erne.
Selvfølgelig kan man tydeliggøre festtemaet med en lækker rejecocktail til forret eller trefarvet is og bananasplit til dessert, men i virkeligheden behøver du ikke lave meget om på de moderne madtraditioner, før de passer til 80’erne. En buffet vil for eksempel være helt passende, men du kommer også helt sikkert i mål med suppe, steg og is.
Et anderledes festtema
Skal du holde temafest, og vil du gerne rykke lidt ved de gængse opfattelser af et festtema, så skal du læse med her. Der findes et hav af afprøvede temaer, men hvis man gerne vil gøre noget på en ny måde, så er der også god mulighed for det. Ja, der er faktisk uanede muligheder. Så hvordan gør man, når man skal holde temafest på en ny måde?
Den mest oplagte metode til at lave et helt nyt tema til din fest kender vi fra diverse film og tv-serier, nemlig et såkaldt crossover. Et crossover er, når man tager to elementer, der ikke nødvendigvis tilhører den samme verden eller det samme tema, og blander dem sammen. Hvis vi tager eksemplet fra før med cowboyfesten, så kunne man blande det tema med det ydre rum. På den måde får man et tredje tema, som man kunne kalde space cowboys.
På den ene side giver det frihed til at tænke kreativt, når der skal vælges udklædning, og på den anden side kan det også hjælpe med at gøre rammerne mere fleksible. Hvem siger, at en cowboy i rummet ikke spiser sushi?
Et andet godt eksempel på et såkaldt crossover fra filmens verden er Tim Burtons film fra 1993, The Nightmare Before Christmas, hvor Halloween og jul deles om at være temaet for filmen.
Det er selvfølgelig klart, at man med et mere frit tema kan risikere at miste fokus. Det er derfor vigtigt, at de to temaer fungerer sammen. Det skulle jo gerne være sådan, at man skaber noget nyt med sit tema.
Ordspil slipper kreativiteten løs
De sidste mange år er det blevet en trend til halloween og til andre fester med udklædning, at man laver sit kostume med udgangspunkt i et ordspil. Hvorfor ikke udfordre dine gæster til at tænke ud af boksen med ordspil som tema til din fest?
Et godt eksempel på ordspilsudklædning kommer fra halloween i USA, hvor der ses udklædninger som for eksempel en zombie i et bi-kostume, altså en zombie-bi. Eller hvad med et befrugtet æg? Lav et kostume, der ligner et spejlæg, og hæng frugter på det. Det er en sjov udfordring, at folk skal gætte, hvad ordspillet er.
Men husk, at det langtfra er alle, der har lyst eller tid til at bruge så meget tid på udklædning. For nogle personer kan det ligefrem være angstprovokerende, så vælg denne løsning med omhu. Det er nemlig helt essentielt, at alle er med på præmissen.
Vælg et bredt tema til din fest – så kan alle være med
En af de allervigtigste ting ved en temafest er, at den skal inkludere alle. Du må for alt i verden ikke få dine gæster til at føle sig utilpasse i en social situation, som for mange i forvejen allerede kan være lidt skræmmende. Derfor skal du tage udgangspunkt i dine gæster, før du overvejer, om du skal holde temafest.
En fest kan falde fuldstændig til jorden, hvis folk ikke er med på præmissen. Hvis du ikke tænker på det, kan du ende med, at din fest bliver en fiasko. Derfor er det også nogle gange en rigtig god idé at gøre festtemaet så bredt som muligt. På den måde får du også flere tvivlere med til festen.
Hvis du tager eksemplet fra starten med gangstertema, så er der jo ingen, der har sagt, at det udelukkende skal være 1920’ernes gangstere. Lån noget tøj af en af de yngre medlemmer i familien, og tag en kasket omvendt på. Det behøver faktisk ikke at være så svært.
Strandtur og sommer som festtema
Et andet godt tema, især i vintermånederne, kan være sommertema eller strandtema. I en periode med fed mad, kulde og mørke kan det være forfriskende at skrue op for temperaturen og servere noget lækker sommermad og nogle frugtholdige drinks. Det er rart at komme lidt sydpå, også selvom det kun er for en aften.
På den måde behøver du faktisk ikke bede dine gæster om at klæde sig ud. Du skriver bare i invitationen, at der kommer fuld knald på varmen, og at de skal klæde sig passende på.
På den måde skal dine gæster bare klæde sig ud som sig selv, når de er på ferie. Det handler bare om at hente tøj fra bagerst i skabet eller på loftet.
Sådan bliver din temafest en succes – en guide
Først og fremmest skal du tage udgangspunkt i dine gæster. Er de egentlig typerne, der bryder sig om at skulle tænke over udklædning og andre udskejelser i forbindelse med en fest? Når du har styr på, hvilke gæster der kommer, så kan du vælge dit tema. Husk, at temaet helst skal være en rettesnor, der gør det lettere for dig at planlægge, samtidig med at det skal tilføre festen noget, som gør den endnu mere mindeværdig.
Det er desuden en rigtig god idé at tænke i sanser og sanseoplevelser. Som i eksemplet med cowboytemaet i starten, så tjener en halmballe flere formål. Den lugter af land, og måske minder den endda om lugten af hest? Derudover føles den anderledes, og den ser også perfekt ud som pynt. Sådan en halmballe i kombination med den rette musik, mad og drikke kan skabe en autentisk stemning, som ikke efterlader dine gæster i tvivl om temaet.
For en temafest handler i bund og grund om oplevelsen af noget, vi ikke plejer at være en del af. At man prøver at sætte sig i et andet sted. Om det så handler om en nysgerrighed, eller det handler om et savn efter en anden tid som med 80’erne, så er fantasien og lysten til at lege ikke kun forbeholdt børn. Derfor skal man holde en temafest for voksne.